Brandgympa

Brandgympa tillhör en satsning som Brandkåren Attunda gör för att skapa social hållbarhet med fokus på barn och ungdomar. 2018 lanseras Brandgympa i alla våra medlemskommuner (Järfälla, Knivsta, Sigtuna, Sollentuna, Upplands-Bro och Upplands Väsby).

Är ni en förskola med barn 3-6 år eller skola med barn 6-9 år i någon av våra medlemskommuner, beställ en gratis brandbox.

Brandbox

Varje förskola/skola får en brandbox i form av en brandbil innehållande brandvarnare, brandsläckare, brandfilt och konceptbok (lärarhandledning). Barnen får efter första lektion, broschyren "Om det brinner" som finns i två versioner 3-6 år och 6-9 år att ta med sig hem för att sprida informationen ytterligare.

VIKTIGT: Vi är tacksamma om ni koordinerar så att endast en anmälan kommer in per förskola/skola. Detta för att underlätta för oss att kunna packa varje box med rätt innehåll. Vi ser också gärna att ni hämtar boxen på brandstationen om möjligt. För er som anmäler att ni behöver leverans kommer vi att försöka leverera boxen mellan 8-17 vardagar.

Allt som behövs för att utföra Brandgympa finns i boxen. Det är ni som utför Brandgympa tillsammans med barnen på ordinarie idrottslektion eller liknande.

Målgrupp

  • Förskolebarn 3-6 år.
    Upplägg: Aktivitetskort med fysiska aktiviteter som lär barnen om brandsäkerhet.
  • Skolbarn 6-9 år.
    Upplägg: Hinderbana som utgår från olika situationer som man kan uppleva eller behöva göra vid en eventuell brand.

Bakgrund

Projektet startades av Brandkåren Attunda som ett pilotprojekt under hösten 2016 där fyra förskolor och tre skolor i Sollentuna kommun fick testa Brandgympa. Utvärderingen var mycket positiv.

Syfte

För att skapa social hållbarhet med fokus på barn och ungdomar.

  • Kombinera inlärning om brandsäkerhet med fysisk aktivitet och öka kunskap om brandsäkerhet hos barn.
  • Skapa samarbete med andra aktörer för att sprida kunskap om brandsäkerhet och förebygga olyckor.
  • Skapa ett alternativt sätt för barn att lära sig mer om brandsäkerhet.

Frågor

Om du har frågor kontakta Brandkåren Attunda på telefon: 08-594 696 00 eller e-post: bokning@brandkaren-attunda.se