Hoppa till huvudinnehållet

Ladda dina elprylar säkert

Fler och fler bränder startar i laddare eller i så kallade litiumjonbatterier – och när du laddar är risken högre att det uppstår en brand. Lär dig ladda dina elprylar på ett säkert sätt med våra tips!

Elsparkcykel på laddning

Ladda dina elprylar på ett säkert sätt

Är det så viktigt att dra ur sin mobilladdare och att inte ladda elcykeln på natten? Ja, det är det. Bränder i uppladdningsbara batterier blir allt vanligare när vi laddar fler och fler saker i våra hem.

Mobil och ipad som laddas i en soffa

Att ha många laddare på olika platser i hemmet är bekvämt. Numera finns det även allt fler saker som ska laddas, från mobilen, datorn och elsparkcykeln till gräsklipparen eller dammsugaren. För att inte tala om elbilen.

Men fler och fler bränder startar i laddare eller i så kallade litiumjonbatterier – och när du laddar är risken högre att det uppstår en brand. Därför är det bra att komma ihåg att dra ur sladden och ha koll på platsen där du laddar, så att inget brännbart material finns i närheten.

Skapa en riskfri laddplats

Gör en säker laddplats för mindre elektronik på avstånd från kläder, trä eller annat brännbart material. Ladda till exempel inte cykelbatteriet i hallen utan om möjligt i ett plåtskåp.

Batterier är känsliga för stötar och värmeväxlingar

Batterier med litiumjoner är energieffektiva men även känsliga, särskilt för stötar och extrema temperaturer. Om batteriet har råkat ut för en hård stöt kan det ha blivit skadat och då ökar risken för att det ska börja brinna. Batteriet kan se helt ut och fungera som vanligt, men vara skadat inuti. Då är det viktigt att byta ut det.

Att ladda din elsparkcykel eller mobil i hög värme kan även göra batteriet instabilt och öka risken för brand. Ladda till exempel inte i starkt solljus.