Hoppa till huvudinnehållet

Brandsäkerhet i hemmet

Med en brandvarnare hemma kan du sova gott och vakna fort. En brandsläckare och brandfilt hjälper dig när olyckan är framme. Här får du tips och råd om brandsäkerhet i hemmet.

En brandvarnare i taket, rök i luften

Brandsäkra ditt hem

Under den här sektionen får du råd, tips och vägledning för det mesta som rör brandsäkerhet i hemmet, oavsett om du bor i lägenhet i ett flerbostadshus, i radhus eller villa. Kika i navigeringen för att hitta den information du söker.

Du har väl koll på dina tre B:n?

Att ha en fungerande brandvarnare hemma, samt en brandsläckare och en brandfilt, ger dig ett väldigt gott skydd om olyckan skulle vara framme, för alla bränder är små när de börjar. Är du dessutom hemma när det börjar brinna kan du göra en första viktig insats.

Brandvarnare och rök

Brandvarnare

De flesta bostadsbränder inträffar på natten. En fungerande brandvarnare varnar dig i tid så att du och din familj kan hinna sätta er i säkerhet. Bli en typ hjälte du också och ha koll på din brandvarnare!

Läs mer om olika typer av brandvarnare, hur de ska placeras och testas här.

Brandsläckare

Brandkåren är aldrig först på plats om det börjar brinna, det kan vara du. Har du då en fungerande pulversläckare nära till hands kan du förhindra en potentiell katastrof och rädda både liv och egendom.

Läs mer om våra tips och råd kring brandsläckare här.

Uppmaning i bild om att köpa en brandsläckare till hemmet
Uppmaning i bild om att köpa en brandfilt till hemmet

Brandfilt

De flesta bränder startar i våra kök. Ha därför en brandfilt hängande hemma, gärna nära spisen. Brandfilten fungerar bra till att släcka bränder som uppstår på plana ytor. Med den kan du kväva lågorna och släcka en mindre brand.

Läs mer om våra tips för brandfiltar här.

Gratis webbaserad utbildning

Denna film från brandskyddsföreningen innehåller brandrisker i bostäder, vilken brandskyddsutrustning du bör ha hemma, hur du släcker en mindre brand och hur du ska agera i olika brandsituationer. Längd: cirka 20 minuter.

Förhandsbild på filmen, röd skärm med rubriken "Brandsäkerhet i hemmet"

Se den HÄR.