Hoppa till huvudinnehållet

Brandvarnare

Brandvarnare

Brandvarnare

De flesta bostadsbränder inträffar på natten. En fungerande brandvarnare varnar dig i tid så att du och din familj kan hinna sätta er i säkerhet. Läs igenom frågorna och svaren nedan och testa din brandvarnare.

Brandvarnare

Var ska brandvarnaren sitta?

Brandvarnaren ska framför allt skydda oss när vi sover. Därför bör den sitta utanför sovrumsdörren. Det är viktigt att den sitter i taket och att det är minst 50 cm till närmaste vägg. Om bostaden har mer än ett våningsplan bör det finnas minst en brandvarnare per våningsplan. Rekommendationerna är att det bör sitta en på var 60 kvm. En brandvarnare per rum är givetvis det allra bästa.

Hur märker jag att batteriet är slut?

När batteriet börjar ta slut ger brandvarnaren ifrån sig ett pip med jämna mellanrum. Har du varit på semester kan du ha missat detta. Ha därför alltid för vana att testa brandvarnaren när du kommer hem från semestern.

Hur testar jag brandvarnaren?

Testa genom att trycka in knappen som finns på alla brandvarnare. Håll in den ett par sekunder. Om den inte börjar tjuta ska du byta batteri. Testa den igen. Om den inte piper trots nya batterier, ska du köpa en ny brandvarnare.

Hur ofta ska jag testa brandvarnaren?

Ha för vana att testa brandvarnaren en gång i månaden. Brandvarnaren bör även testas när man varit bortrest och den 1 december, det som vi kallar brandvarnardagen. En brandvarnarens livslängd är 8–10 år. Därefter räcker det inte att byta batterier utan du bör skaffa en ny brandvarnare.

Var kan jag köpa brandvarnare?

Brandvarnare finns att köpa av försäkringsbolagen, i de flesta livsmedelsbutiker, i fackhandeln eller hos brandredskapsfirmor.

Vilka olika typer av brandvarnare finns det?

Det finns två typer (avseende funktion) av brandvarnare, optisk och joniserande. Båda dessa reagerar på rök, men de känner av rökpartiklarna genom olika tekniska lösningar. Även om respektive typ är mer känslig för vissa typer av rökpartiklar, så visar erfarenheten att båda sorterna ger varning vid bränder i bostäder på så sätt att de ger en likvärdigt skydd. Tiden från det att brandvarnaren ger larm till det att det blir en farlig miljö blir generellt sett lika, vare sig man har optisk eller joniserande brandvarnare. Den optiska är något vanligare idag.