Hoppa till huvudinnehållet

Viktigt meddelande till allmänheten

När det inträffar en situation där det kan vara fara för liv används varnings- och informationssystemet VMA - Viktigt Meddelande till Allmänheten, som utgörs av ett utomhuslarm, meddelande via TV och radio.

Bild på megafon

När du hör VMA-signalen ska du ...

  • gå inomhus.
  • stänga dörrar, fönster och ventiler.
  • lyssna på Sveriges Radio P4, titta på SVT för information om varför signalen ljuder.
  • följ de anvisningar som ges.

Signalen ljuder under två minuter och utgörs av 7 sekunder långa ljudstötar och 14 sekunder långa pauser däremellan.

Faran över består av en 30-40 sekunder lång signal.

Tester

Utomhuslarmet testas fyra gånger per år, första helgfria måndagen i mars, juni, september och december, klockan 15:00. Information ges i Sveriges Radios samtliga radiokanaler strax före detta klockslag och när provet är avslutat.

Felanmäl VMA

Om du bor i någon av våra medlemskommuner och larmet uteblivit så kan ni skicka en felanmälan till vma@brandkaren-attunda.se. I ert mejl så behöver följande framgå:

  • Den kommun som felet inträffat i
  • Adressen ni befunnit er på vid tillfället

VMA till mobiltelefoner

Det är möjligt att skicka VMA via SMS till mobiltelefoner i ett område. Riksdagen har godkänt de lagändringar som krävs för att göra detta. Förändringen innebär att mobiloperatörer blir skyldiga att förmedla varningsmeddelande till allmänheten. För att detta ska vara möjligt får operatörerna rätt att behandla uppgifter om mobiltelefoners position. Uppgifterna får endast behandlas i den utsträckning och under den tid som är nödvändig för att sända varningsmeddelande och ska därefter genast utplånas.

Myndighetsmeddelande

Vid mindre allvarliga händelser kan myndigheter begära att få sända så kallade myndighetsmeddelanden. Det kan handla om till exempel trafiksvårigheter på grund av oväder, svaga isar, ett giftutsläpp eller liknande situationer som i ett kort perspektiv inte bedöms som livsfarliga. Till skillnad från när ett VMA utfärdats bryter inte radion sändningen för att förmedla myndighetsmeddelanden.