Hoppa till huvudinnehållet

Brandkåren Attunda börjar ge Naloxon vid misstänkta opioidöverdoser

Person som ges nässpray

Brandkåren Attunda börjar ge Naloxon vid misstänkta opioidöverdoser

Varje år dör flera hundra personer i Sverige av överdoser orsakade av opioidöverdoser, såsom heroin och morfin. Vid en överdos hämmas andningsreflexen, vilket kan leda till hjärtstopp och död. Med hjälp av nässpray, som innehåller läkemedlet Naloxon, kan effekterna av opioiderna slås ut och fler liv räddas.

person som ges nässpray

Brandkåren Attunda har sedan tidigare ett väl fungerande samverkansavtal med Regionen gällande att åka ut på larm vid misstänkta hjärtstopp. Förutom första hjälpen-insatser kan räddningstjänsten även ge syrgas. Och från och med 3 juni kan Brandkåren Attunda alltså även ge nässpray som insats för att rädda liv.

Sten Andersson, operativ strateg vid Brandkåren Attunda säger att: ”Att hjälpa en person i nöd är vår första prioritering, detta blir ett värdefullt instrument för vår personal att använda om de är först på plats vid ett hjärstopp, ännu en möjlighet att rädda liv.”

I uppstarten ingår samtliga brandstationer inom Brandkåren Attunda (Järfälla, Sigtuna, Sollentuna, Upplands-Bro, Upplands Väsby), förutom Knivsta.