Brandsäker skola
Inför skolstart finns det en hel del att tänka på, som det systematiska brandskyddsarbetet. Ta del av hur ni kan bli en mer brandsäker skola inför det nya läsåret.
Brandsäker skola
I varje skola är det rektorn eller skolledningen som har det övergripande ansvaret för brandskyddet. Detta innebär att de har ansvaret för att lämpliga brandskyddsåtgärder och rutiner är på plats, inklusive regelbundna brandutbildningar, utrymningsövningar och underhåll av brandsläckningsutrustning. Planen och rutinerna ska sammanställas i ett systematiskt brandskyddsarbete.
Grundläggande lag- och föreskriftskrav
Lagen om skydd mot olyckor (SFS 2003:778)
2 kap. 2§ – Ägare eller nyttjanderättshavare till byggnader eller andra anläggningar skall i skälig omfattning hålla utrustning för släckning av brand och för livräddning vid brand eller annan olycka och i övrigt vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand och för att hindra eller begränsa skador till följd av brand.
Lagen om brandfarliga och explosiva varor (SFS 2010:1011) med tillhörande föreskrifter
Huvudsakligen MSBFS 2013:3, SÄIFS 1998:7, SÄIFS 2000:4 och SÄIFS 2000:2.
Skapa en trygg och säker skola för alla
"Varje dag, året runt, inträffar mellan en och två skolbränder och de är ofta anlagda."
Brandskyddsföreningen.
En brandsäker skolmiljö är viktig för att elever och personal ska känna trygghet i det dagliga arbetet. Det är viktigt att skolan kontinuerligt bedriver utbildning inom området brandskydd, där både personal och elever ska känna till hur man ska agera i händelse av brand.
Det ingår också att ha relevanta brandutbildningar och att de olika tekniska systemen för brandskydd – som larm och branddörrar – inspekteras och underhålls.
Alla i personalen måste veta var brandsläckarna finns och hur de ska användas. Det är även bra om ni övar släckning praktiskt, antingen i egen regi eller med hjälp av en extern aktör, som exempelvis räddningstjänsten i din kommun.