Hoppa till huvudinnehållet

Att arbeta inom räddningstjänsten

Brandman pratar med kvinna som kör brandbil

Att arbeta inom räddningstjänsten

Arbetet inom räddningstjänsten består av både förebyggande och operativt arbete.

Det förebyggande arbetet innebär att du arbetar för att minska bränder och olyckor i samhället. Exempel på förebyggande arbete är tillsyn av brandskyddet på skolor och företag, planering och genomförande av brandskyddskampanjer eller utbildning på arbetsplatser och skolor.

Brandsinpektör och brandingenjör i samtal

Operativt arbete görs vid till exempel trafikolyckor, sjukvårdslarm, suicidlarm, bränder, kemikalieolyckor, olyckor med farligt gods, djurlivräddning och oljeutsläpp. Vid en räddningsinsats kan du behöva arbeta på höga höjder och i trånga utrymmen. Därför bör du inte vara höjdrädd eller lida av klaustrofobi.

Rökdykare i bild

Som anställd inom räddningstjänsten möter du människor i en rad olika sammanhang – ofta i svåra situationer. Därför är det viktigt att du har en vilja att hjälpa människor, känner empati och kan lugna människor i utsatta situationer. Du behöver också vara stresstålig och ha en god förmåga att samarbeta med andra.

Eftersom brandmannayrket kräver god fysik är konditions- och styrketräning också en del av arbetet. Förutom att träna varje arbetspass övar våra operativa styrkor kontinuerligt på allt som kan hända, där rökdykning är det mest fysiskt ansträngande momentet.

Är du intresserad av att arbeta inom räddningstjänsten?

Kika på MSB:s film om utbildningen "skydd mot olyckor" (SMO) som delvis är inspelad på Järfälla brandstation som är en del av Brandkåren Attunda.