Lär dig elda som proffsen!

I takt med att vi rör oss mot kallare årstider med skenande elpriser som kan leda till ökad eldning hemma, ser vi att villaägarna och boende i flerfamiljshus börjar köpa ved för att elda i sina eldstäder i syfte att kunna hålla nere elkostnaderna på övrig uppvärmning. Läs mer om vad detta kan innebära och gå vår eldskola!

Se del 1 i vår eldskola: Om ved och vilken storlek på ved som är lämplig. 

 

#hashtagelda 
– Lär dig elda som proffsen i vår eldskola

 

Här får du våra bästa tips på hur du kan elda säkert och effektivt i höst och vinter. Kika gärna på våra informationsfilmer också!

1. Brist på torr ved kan leda till att man överväger att elda med spillvirke, impregnerat/målat material, olämpliga träslag (t.ex ek) och sur ved som inte torkat tillräckligt länge. Detta kan leda till skorstensbränder, överhettade eldstäder och inrykning mellan lägenheter. Använd alltid torr ved avsedd för din eldstad.

2. Många ser över möjligheterna att elda i sina gamla kakelugnar och öppna spisar som kanske inte är godkända att använda längre pga brister i underhåll. Kolla alltid med ditt sotningsdistrikt om du är osäker på när din eldstad kontrollerades senast.

3. I många hushåll finns braskaminer som är tänkta för trivseleldning. Rekommenderad eldningsfrekvens är 2,5 kg ved/timme och en tumregel är att elda max 3-4 timmar och sedan låta eldstaden vila lika länge. Om dessa eldstäder används mer frekvent, med felaktigt bränsle eller i för långa eldningscykler så finns det en ökad risk för att de skyddande plattorna inuti dem spricker och faller isär.

Lär dig elda som proffsen med vår eldskola i sex delar! 
#hashtagelda

Och kom ihåg!

  • Kontakta ditt sotningsdistrikt om du har frågor
  • Ring 112 vid sotled!

Tack till Mariebergs brasvärme för att vi fick filma hos er.