Hoppa till huvudinnehållet

Elda säkert!

Har du en eldstad hemma? Lär dig hur du eldar säkert och effektivt, och hur du bäst tar han om askan efteråt.

Person som lägger in en vedpinne i brasan

Lär dig elda som proffsen!

Här får du våra bästa tips på hur du kan elda säkert och effektivt i höst och vinter. Kika gärna på våra informationsfilmer också!

1. Brist på torr ved kan leda till att man överväger att elda med spillvirke, impregnerat/målat material, olämpliga träslag (t.ex ek) och sur ved som inte torkat tillräckligt länge. Detta kan leda till skorstensbränder, överhettade eldstäder och inrykning mellan lägenheter. Använd alltid torr ved avsedd för din eldstad.

2. Många ser över möjligheterna att elda i sina gamla kakelugnar och öppna spisar som kanske inte är godkända att använda längre pga brister i underhåll. Kolla alltid med ditt sotningsdistrikt om du är osäker på när din eldstad kontrollerades senast.

3. I många hushåll finns braskaminer som är tänkta för trivseleldning. Rekommenderad eldningsfrekvens är 2,5 kg ved/timme och en tumregel är att elda max 3-4 timmar och sedan låta eldstaden vila lika länge. Om dessa eldstäder används mer frekvent, med felaktigt bränsle eller i för långa eldningscykler så finns det en ökad risk för att de skyddande plattorna inuti dem spricker och faller isär.

Och kom ihåg!

  • Kontakta ditt sotningsdistrikt om du har frågor
  • Ring 112 vid sotled!

1. Vilken slags ved bör du elda med? Och varför är det så viktigt att den är torr?

2. Här får du lära dig mer om ved och hur länge den bör brinna.

3. Hur man bygger sin brasa - som en hashtag!

4. Om eld och syre!

5. Om äldre eldstäder och vad du ska tänka på.

6. Det sista viktiga steget, hur du bäst och säkrast hanterar askan.