Utbildning om räddningshundars förmåga

Olivia Jonsson och räddningshunden Copy som är med i Brandkåren Attundas brandvärn, utbildade igår tisdag den 27 augusti våra yttre befäl och brandstyrkan på brandstationen i Upplands Väsby om räddningshundars förmåga.

Efter muntlig genomgång av metod/teknik samt riskbedömningar hade brandman Kiril Hristov satt upp två sökområden utanför brandstationen. Hunden Copy hittade alla figuranter lekande lätt

– Jag är imponerad hur snabbt de söker av stora ytor, säger Benny Söderberg, yttre befäl efter uppvisningen.

Utbildningen är en del av kompetenshöjande åtgärder inom Räddningstjänst under höjd beredskap (RuHB), men är minst lika viktig vid byggnadskollapser i fredstid.

– Det gäller att vi begär ut resursen i ett tidigt skede av olyckan för att ha störst nytta av räddningshundarna. Vid behov är det bara att begära ut från räddningscentralen, säger Sten Andersson, strateg operativt system.

Olivia och Copy bor i Upplands Väsby och är det enda godkända räddningshundsekipaget boende i Brandkåren Attundas medlemskommuner. I regionen finns ett tiotal ekipage. I helgen deltog Olivia och Copy i SM för räddningshundar.