Stort tack alla som kom på öppet hus i Märsta

Söndag den 2 september var det dags för öppet hus på brandstationen i Märsta som bjöd på soligt väder, glatt humör och cirka 400 besökare som lockades av stationens många aktiviteter.

Bland aktiviteterna fanns prova att släcka en mindre brand med handbrandsläckare, åka brandbil, spruta vatten med brandslang och tipspromenad. På plats fanns Frivilliga resursgruppen (FRG) som lärde ut hjärt- och lungräddning (HLR) men även hur man i hemmet på bästa sätt kan förbereda sig på en kris. I en låda förvarade det ett ”survival kit” med allt från matkonserver och vatten till en radioapparat som vevas upp då batteriet är slut. Kitet är något som alla borde ha hemma i händelse av en större kris i samhället.

Det spelades dockteater ”brallan” för barnen, där fokus var de 3 b:na. Det bjöds på många skratt men även på några tårar när några av de mindre barnen tyckte att kolsyresläckaren var lite otäcka. Syftet var att förmedla budskapet - brandsäkerhet i hemmet genom att ha en brandvarnare, brandsläckare och brandfilt hemma.

Under dagen var det uppvisning av bilklippning ”bil på sidan” där vi fick assistans av ambulansen. Precis innan klippningen fick brandstyrkan larm, brand i husbil och under tiden de var borta underhöll vår distriktschef Per Jonsson publiken.

En mycket uppskattad aktivitet var simuleringsverktyget RescueSim, där besökarna bjöds in till en vandring genom en liten stad och de faror som man kan möta där. Deltagarna fick tala om hur man ska agera i olika situationer som drunknings-, trafikolycka, mindre brand och tjutande brandvarnare m.m.

Grattis till vinnarna i tipspromenaden

Cleo, Aston och Alwin.

Tack till alla som bidrog till den fina dagen!