Röda kryss ger blåljusfordon förtur på E4
När en allvarlig olycka inträffar på motorvägen är varje sekund viktig. Räddningstjänst, polis och ambulans behöver komma fram fort för att rädda liv. Nu testas ”tillfällig räddningsgata” i Stockholm – en metod där blåljusfordon får fri lejd med hjälp av signalskyltar över körfälten.
- Nu testar vi istället den här metoden, med röda kryssmarkeringar på våra signalskyltar, som skapar en så kallad tillfällig räddningsgata för utryckningsfordon, säger Alexander Nilsson, trafikanalytiker på Trafik Stockholm.
Ökad trafiksäkerhet och framkomlighet
Tillfällig räddningsgata är ett sätt att öka både trafiksäkerheten för övriga trafikanter, och framkomligheten för räddningstjänst, polis och ambulans. Beräkningar visar att framkörningstiden till en trafikolycka kan förkortas med upp till fem minuter. Det kan innebära stora skillnader i en räddningsinsats. En annan viktig aspekt är att minimera störningar i trafiken och återgå till full framkomlighet på våra vägar så snabbt som möjligt.
Metoden ska nu testas på E4 från Södertälje i söder till Häggvik i norr. Förutsättningen är att det finns minst tre tillgängliga körfält på platsen, för att ett av dem ska kunna stängas av.
Respektera de röda kryssen
Bilister uppmanas att vara uppmärksamma på de röda kryssen som tänds på signalskyltarna över körfälten. För att metoden ska fungera är det avgörande att alla följer skyltningen och lämnar den tillfälliga räddningsgatan åt utryckningsfordonen.
Polisen kommer i möjligaste mån att följa upp detta. Den som inte följer reglerna riskerar böter på upp till 3 000 kronor och körkortsingripande.
Från Södertälje till Häggvik
Metoden ska nu testas på E4 från Södertälje i söder till Häggvik i norr, med start den 1 april.
– Förutsättningen är att det på platsen finns minst tre tillgängliga körfält, för att ett av dem ska kunna stängas av, berättar Alexander Nilsson.
Tillfällig räddningsgata är ett samarbete mellan Trafik Stockholm, Polisen, Storstockholms brandförsvar och Södertörns brandförsvarsförbund.
För ytterligare frågor, kontakta
Alexander Nilsson, trafikanalytiker på Trafik Stockholm, 010-123 06 63
Trafikverkets pressjour, 0771-311 500