Reflexen kan rädda ditt liv

När det blivit mörkt ute är det viktigt att synas i trafiken. Omkring 40 procent av alla trafikolyckor där gående är inblandade inträffar när det är mörkt. Genom att bära reflexer syns du bättre och minskar risken för att råka ut för en olycka betydligt.

Uppmana andra att bära reflex - #vågasynas

Under december månad delar vi på Brandkåren Attunda ut slapwrap-reflexer med hashtagen #vågasynas. Till skillnad vad många tror så är det ännu viktigare att bära reflex i stadstrafik, trots neonskyltar och gatlyktor. De flesta olyckor med gående sker i tätbebyggda områden med gatubelysning.

Använd vår hashtag i sociala medier för att uppmana dina nära och kära att bära reflex. Tillsammans minskar vi antalet trafikolyckor!

Därför ska du bära reflex 

En bra reflex syns i mörker eller under dåliga siktförhållanden när den träffas av ljuset från en strålkastare på en bil. Det beror på att reflexerna återkastar det starka skenet från strålkastaren. Om du har mörka kläder upptäcker en bil med halvljus dig på 20-30 meters avstånd och om du har ljusa kläder syns du från 60 meter. Om du bär reflex ser bilen dig redan på 125 meters avstånd.