Rådigt ingripande hyllades i Upplands Väsby

Måndagen den 16 maj hyllade Brandkåren Attunda Jonatan Mathiasson, på Upplands Väsby brandstation för den fina insats som han gjorde vid ett hjärtstopp i mars tidigare i år.

Distriktschef Thomas Liljedahl delade ut Brandkåren Attundas blommor och diplom för rådigt ingripande vid olycka och tackade för hjälteinsatsen. Förutom Jonatan bjöd man också in media och brand- och ambulanspersonal som var involverade i händelsen. Alla var mycket intresserade att höra om händelsen när Jonatan räddade livet på en kvinna som fick hjärtstopp vid perrongen på tågstationen i Upplands Väsby. Han själv berättade att han fått HLR-utbildning i samband med sin värnplikt, och trots att det var ett tag sedan så mindes han den viktigaste lärdomen - att agera.

- "Gör någonting", det var det jag kom ihåg, säger Jonatan. Sedan fick jag hjälp av en annan person som gav instruktioner.

Ulrika Blomqvist, ambulanssjuksköterska som arbetade den dagen, tackade också för Jonatans snabba ingripande.

- Vi brukar tala om kedjan som räddar liv. Du var första länken i kedjan, säger Ulrika.

Vidare förklarade hon hur detta medförde att kvinnan, när räddningstjänsten kom på plats strax därefter och defibrillerade henne, fick tillbaka sitt medvetande redan på plats. Det visar att ett snabbt agerande gör skillnad.

Mer information

Var med och rädda liv som SMS-livräddare