Missa inte TV4 Nyhetsmorgon den 7 maj

Måndag den 7 maj, kl 7.15 medverkar Brandkåren Attunda i TV4 Nyhetsmorgon för att prata om elsäkerhet. Fokus kommer att vara USB-laddare som kan vara väldigt brandfarliga. I förra veckan den 25 april gick Elsäkerhetsverket ut med pressmeddelande och varnade för att det finns stora risker med att köpa USB-laddare från vissa e-handelssajter.

Tester visar på allvarliga fel hos samtliga inköpta produkter

10 olika laddare har undersökts och samtliga visade sig ha mycket allvarliga brister som gör dem direkt farliga att använda. Flera av dem är också gjorda av ett sådant material att de kan bidra till brandspridning. Läs hela nyheten på Elsäkerhetsverkets webbplats. 

- De 10 laddarna klarade inte ens baskraven för säkerhet. Sex av laddarna uppfyller inte kravet på brandbeständighet, utan brinner upp i sin helhet. Ingen laddare klarar kravet på isolationsavstånd. Sex av laddarna har inget isolationsavstånd alls mer än lacken på ledarna och resterande ligger alla kring eller under en halv millimeter, kravet är minst 4 millimeter, säger Mikael Carlson, teknisk expert vid Elsäkerhetsverket.

Mer information