Ledarskap för framtidens räddningstjänst

Den 9-10 oktober arrangerades nätverksträffen för nätverket Kvinnor inom räddningstjänsten (KIRtj) i samarbete med Brandkåren Attunda på Scandic Upplands Väsby. Det var två inspirerande dagar med många bra dialoger, tid för nätverkande och föreläsningar om ledarskap för framtidens räddningstjänst.

På plats fanns 80 förväntansfulla kvinnor som arbetar i hela räddningstjänsten Sverige och Norge för att diskutera ledarskap, inkludering och mod. Det var ett stort engagemang som gjort dessa dagar fantastiska. Moderator för dagarna var Kristina Gissler, vår brandman.

Under första dagen genomfördes årsmöte i föreningen och en uppföljning kring arbetet med #Metoo. Ida Texéll, vår förbundsdirektör/räddningschef inspirationstalade om ledarskap och mod. Föreläsningen är en berättelse om att följa sina övertygelser och sin inre röst även om det innebär personliga risker. Öppenhjärtligt berättar Ida om sina erfarenheter som ledare där den röda tråden handlar om mod och att möta sig själv när utmaningarna är svåra. Inspirerande beskriver hon framgångar och stoltheten att få dela ledarresan med sina kollegor.


Andra dagen föreläste Ulrika Sedell, VD för Sedell & Friends med över 15-års erfarenhet av att arbeta med ledarskap och organisationsutveckling att våga ta nästa steg. Ulrika berättade om en framtid bortom glastaken som bygger på hennes bok Bortom glastaket. Därefter fortsatte Ulrika med en workshop - idéjakt för att identifiera ett problemområde i grupp och hitta lösningar. Efter lunch föreläste Sara Olsson, VD för SaraJ Consultant om hållbart ledarskap - konsten att hålla länge som ledare. Sara arbetar för en mer jämställd och hållbar musikindustri och musikbransch, genom att sitta i styrelsen för Makten Över Musiken och leda deras Mentorskaps- och ledarskapsprogram.

Tack till styrelsen för KIRtj för förtroendet att vara med och arrangera nätverksträffen i år. Stafettpinnen är nu överlämnad och nästa år 2019, är det Räddningstjänsten Piteå som arrangerar nätverksträffen.