Köksbränder

Många bostadsbränder börjar i köket i samband med matlagning. En av de vanligaste brandorsakerna är torrkokning. Fett eller oljor börjar brinna när temperaturen blir hög. Gör det till en vana att aldrig lämna något kokande på spisen när du går ut från köket.

Om det börjar brinna

Om brand uppstår i en kastrull ska du flytta kastrullen från spisplattan och kväva elden med ett grytlock, brandfilt alternativt din brandsläckare. Häll inte vatten i kastrullen om det är fett eller olja som brinner.

Hur du kan undvika att en brand uppstår

  • Lämna aldrig mat på spisen om du lämnar ditt hem.
  • Installerar en spisvakt. Vilket är en detektor som känner av för höga temperaturer på spisen och bryter strömmen så att en brand inte kan uppstå.
  • Installerar en timer till exempelvis kaffekokare eller brödrost. Timern bryter efter en viss tid strömmen och minimerar på så sätt risken för brand.
  • Gör rent spisfläkten regelbundet. Om det brinner på din spis, är risken stor för att branden sprider sig upp till köksfläkten, om mycket fett och flott samlats där. 
  • Ha alltid minst en fungerande brandvarnare hemma.