Inplanerat test av VMA-system 7 mars

Kommande måndag den 7 mars genomförs den regelbundna och inplanerade kontrollen av VMA-systemet. Med anledning av det rådande omvärldsläget vill vi uppmana till lugn och betona att signalen endast är ett rutinmässigt test som är planerat sedan tidigare och sker oberoende av rådande omvärldsläge.

Inplanerat test av VMA-system 7 mars

Fakta om Viktigt meddelande till allmänheten, VMA

Sveriges utomhusvarningssystem, Viktigt Meddelande (VMA), populärt kallad ”Hesa Fredrik”, är en del av det så kallade befolkningsskyddet och kan snabbt nå en stor del av befolkningen.

Fyra gånger per år testas utomhusvarningssystemet för viktigt meddelande. Testet görs för att kontrollera att tutorna fungerar och för att de personer som hanterar systemet ska få öva.

Testerna sker den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december klockan 15.00. Då hörs signalen för viktigt meddelande och Sveriges Radio läser upp information om provet. Testet avslutas klockan 15.05 med signalen för faran över. Om nationaldagen den 6 juni infaller på en måndag så testas utomhusvarningssystemet den 13 juni istället.  

Så låter ”Hesa Fredrik” – Lär dig skillnaden på de olika larmsignalerna

Hörde du inte någon signal? 

Om du befinner dig i våra medlemskommuner (Upplands Bro, Upplands Väsby, Knivsta, Järfälla, Sollentuna, Sigtuna) och inte hörde någon signal kan du vända dig till oss genom att mejla vma@brandkaren-attunda.se, alternativt via vår växel på 08-594 696 00.

I din anmälan anger du den tid och plats du befunnit dig vid tillfället då du inte hört något larm.